AMIT TUDNOD KELL RÓLUNK

Mert ez nem egy hétköznapi projekt.

01

Rólunk
Az ötlet 2019 nyarán fogalmazódott meg a csapatban, melynek megvalósításában jelenleg 4 fő vesz részt. Mindannyiunknak van főfoglalkozása, az “Egy út egy fa” projekt mellett.

02

Küldetésünk
Aggódunk a Föld és gyermekeink jövőjéért. Hisszük, hogy minden apró kis lépés amit teszünk hozzájárul egy tisztább, élhetőbb világ kialakításához.

03

Üzletpolitikánk
Gazdasági szervezetként nem kötnek minket olyan írott és íratlan szabályok, mint sok zöld szervezetet. Épp ezért lehetünk ezen a területen sokkal hatékonyabbak.

04

Spin-off projekt
A gazdasági és szervezeti hátteret Blyxa Consulting pályázati cég biztosítja. Az “Egy út egy fa” a Blyxa kísérleti projektje.

05

Közösség
Célunk, hogy egy felelősen gondolkodó segítő és támogató közösséget hozzunk létre, akik nem rettennek vissza a cselekvéstől sem.

06

Tendencia
Egyre több szervezet és magánszemély ismeri fel a felelős utazás előnyeit. Szeretnénk ezt a folyamatot tovább erősíteni, új lendületet adni neki.

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan.

A széles körben elterjedt szemléletet fogjuk Magyarországon is meghonosítani. Egy globális problémára kínálunk hazai, bárki számára elérhető megoldást.

A sztori indulása

Az “Egy út egy fa” projekt egy Leányfalui baráti beszélgetés során fogalmazódott meg egy hosszúra nyúlt éjszaka során. Mivel korábban mindketten az oktatás területén dolgoztunk, még a nyár ellenére sem tudtunk teljesen elszakadni az iskolától. Előkerült érdekességként a diákok utazása is, melynek szinte minden költsége elszámolható különféle projektek terhére. Nehezményeztük ugyanakkor, hogy az utazás által okozott üvegházhatást okozó gázok (pl. CO2) kompenzációja nem tartozik ezek közé.

A légitársaságok mintegy harmada ugyanis , amolyan upsell jelleggel már feldobja a kompenzációs vásárlás lehetőségét. Vehetsz például energiahatékony tűzhelyet Ruandai polgároknak, hogy kevesebb fát kelljen égetniük, védheted a brazil őserdőt (ez most különösen forró téma) és még sok egyéb mást is.

Én azonban jobb szeretem a kézzel fogható, saját szemmel látható dolgokat és bár az ötletet nagyon jónak tartottam hiányoltam a helyi megoldást. Gyors böngészés után kiderült, hogy ilyen nincs, vagy legalábbis akkor ott nem találtunk.

Gyors fejszámolás következett, hogy vajon mekkora területre lenne szükség, milyen költségekkel járna egy fásítási projekt elindítása. Mert az, hogy itthon ezt kellene csinálni egy pillanatig nem volt kérdés.

Közeledett a hazaindulás pillanata, de azért még jutott idő ötletelni az eladhatóságon is. Végül arra jutottunk, hogy érdemes jobban utánanézni a dolognak, beszéljünk még róla.

Több, mint ötlet

A következő napok masszív utánajárással teltek, rengeteg információra volt szükség: milyen területen lehet fásítani, mennyibe kerül 1ha föld, ÁFA körös-e ha cég vásárol, ki akarna egyáltalán fát venni úgy, hogy igazából nem viheti haza, hogyan lehet eljutni hozzájuk, megtérülhet-e a befektetés és még vagy 300 másik kérdés.

Pár nap telt csak el és arra jutottunk, hogy meg lehet csinálni. Szerencsére már itthon is elég nagy súlyú a fenntarthatóság témája, szinte mindenki hallott a klímaváltozás kockázatairól és úgy látjuk egyre többen akarnak is tenni valamit ellene.

A mottó születése szinte magától értetődő volt. Mivel az utazók, szállítók, szállítmányozók a célcsoportunk és erdősíteni akarunk adta magát az “Egy út egy fa” elnevezés mind domainre mind magára az egész projektre.

Az erdőnk

Megtalálni az ideális területet óriási kihívás volt. Azt gondolom, hogy nincs Magyarországon jelenleg olyan eladó szántó/szőlő/rét/mező/telek/legelő/erdő amit (online) ne néztünk volna meg. Végül egy Budapesthez közelebbi remek panorámával rendelkező helyre esett a választás. Bp. közelsége azért volt fontos, mert szeretnénk ha az ültetések közösségi események lennének és a vásárlók közül sokan eljönnének velünk telepíteni. A szép kilátást pedig szeretjük. 🙂

Háttérbázis

Az “Egy út egy fa” projekt a Blyxa Consulting Kft. spin-off projektjeként indul. Nem gondolkoztunk alapítványban, sem egyesületben, sem önállóan, sem hozzájuk csapódva. Régi zöldként sokukkal van jó kapcsolatunk, reméljük a szoros együttműködést, de úgy gondoljuk, hogy független szervezetként nagyobb a mozgásterünk, hatékonyabban tudunk a célunk felé haladni.

Legalábbis felhúzza az ember a szemöldökét ha egy valóban zöld projektet egy gazdasági társaság visz, de hát az ötlet is újszerű, miért ne lehetne a megvalósítás is az.

A cél

Nehéz volt egyetlen, pontos célt megfogalmazni, annyi mérőszám adódik. Lehetne 10 hektár erdő telepítése 2022-ig, lehetne 100.000 eladott fa, lehetne sok minden más is. Ami mellett letettük a voksunkat végül az a közösség. Az egész projekt csak akkor lehet sikeres, ha összetartó, cselekvő közösséget sikerül építeni, akikkel együtt tudunk egyre nagyobb területet erdősíteni Magyarországon.

Az a célunk tehát, hogy 2020.12.31-ig meghatározóvá váljunk egyrészt a turisztikai másrészt pedig a “zöld” közösségek között.

Köszönjük ha csatlakozol hozzánk, segíted a cél elérését általa pedig tisztábbá és élhetőbbé tesszük a Földet nemcsak magunk, hanem gyermekeink és unokáink számára is.

A csapat

szandivarga

Szandi-Varga Zsuzsanna

Végzettségem szerint gyógypedagógus vagyok.

Jelenleg kisfiunkkal vagyok otthon és a háztartásunk környezettudatos vezetését igyekszem minél tökéletesebben megvalósítani.

Dr. Szandi-Varga Péter

Gyakorló tanárként dolgozom Szentendrén, mellette trénerkedem és tananyag fejlesztéssel is foglalkozom.

Már 15 éve foglalkozom környezeti neveléssel, Ökoiskolákkal.

Az “Egy út egy fa” projekt egyik ötletgazdája vagyok.

szenyan_sapi

Szenyán-Sápi Zsófia

Kulturális területen dolgozom programszervezőként. Mivel fontos számomra gyerekeink jövője, igyekszem minél többet tenni környezetünk védelméért.

Szenyán Endre

Végzettségem tekintetében biológia tanár vagyok, de jelenleg egy pályázatíró céget vezetek. Egészen kis gyerek korom óta veszek részt önkéntesként különféle zöld szervezetek eseményein és voltam tag több szervezetben. Szerveztünk nyári táborokat, jeles napokat, gyűrűztünk madarakat és szedtünk szemetet…

A jelenlegi fő projektünk az “Egy út egy fa”, melynek másik ötletgazdája vagyok. Igyekszünk szakemberek bevonásával megfelelő választ adni a minket érintő kihívásokra. A közösségi felületeken általában velem találkozhattok.